Proosaa ja protokollia testaa käsiinsä saamiaan lukulaitteita. Tällä kertaa testissä Akateemisen Kirjakaupan valikoimista löytyvä iRiver story.
Lukulaitteita alkaa vihdoinkin saada enemmän myös kotimaasta. Akateemisen Kirjakaupan verkkokaupan kalleinta kärkeä edustaa qwerty-näppäimistöllä varustettu iRiver story (349 €).

Kuva on lainassa osoitteesta http://eshop.bit2u.biz/en/computer_technology/multimedia/ebook/Iriver_Story_eBook_Reader_2GB_White_EB02.html
Käytettävyys
Ekologisen näköiseen pahvipakkaukseen pakattu iRiver muistuttaa täysimittaisine näppäimistöineen ja 6-tuumaisine näyttöineen hieman Kindlen kakkosversiota. Laite käynnistyy sen pohjasta löytyvästä virtanapista. Sivunvaihtonäppäimet löytyvät sekä oikealta että vasemmalta. Sivua voi vaihtaa myös näppäimistön oikeasta alareunasta löytyvästä nuolivalikosta. Näyttösuunnan voi helposti muuttaa pystystä vaakaan yhden napin painalluksella.
Luettavuus
Maallikon näkökulmasta kuuden tuuman eInk-näytöissä ei ole juurikaan eroja. Myös iRiver tuntuu miellyttävältä silmälle, eikä sivunvaihtoihin kulu liikaa aikaa. Tekstikokoja on tarjolla vähemmän kuin Kindle 2:ssa – zoom-näppäimen alta löytyy 3 vaihtoehtoista kokoa. Sarjakuvat näkyvät iRiverissä mukavan terävästi.
Muut ominaisuudet
Yliviivausten ja muistiinpanojen tekeminen ei onnistunut äkkiseltään. iRiverin muissa ominaisuuksissa huomion kiinnitti äänitystoiminto, jonka avulla on mahdollista äänittää viisiminuuttisia pätkiä kerrallaan laitteen sisäistä mikrofonia hyödyntäen.
Mikäli olet haaveillut sähköisestä kalenterista, joka muistuttaa painettua kalenteria (merkinnät on tehtävä itse suoraan kalenteriin, eikä se ole yhteydessä esim. sähköpostiohjelmaasi), löydät sellaisen Diary-valikon alta. Myös mp3-soitinta on helppo käyttää.
Maallikon silmin laitteen hinta on vähän turhan korkea, mikäli sitä käytetään pääasiallisesti kirjojen lukemiseen. Mikäli haluat yhdistää muistikirjasi, kalenterisi, mp3-soittimesi ja lukulaitteesi, on iRiver melko näppärä paketti.
Mitat
203,5 mm x 127 mm x 9,3 mm
284 g
Akkukesto
Valmistajan mukaan jopa 9000 sivunvaihtoa.
Tuetut formaatit
TXT, DOC, PDF, ePub, JPEG, BMP, GIF, MP3, XLS
Yhteydet
USB-kaapeli
Pisteet
4/5
Plussat ja miinukset
+ Täysimittainen näppäimistö
+ Äänitysmahdollisuus
– Hieman hankala käyttöliittymä
– Hinta
Näpelöin huvikseni iRiver Storya Akateemisessa. Näytössä oli huomattava ero (huonompaan) verrattuna Kindle 3:n, samoin sivunvaihdot tuntuivat hitailta Kindle 3:n verrattuna. Laite oli kaiken kaikkiaan jotenkin lelumaisen tuntuinen. Hinta kauhistutti.
En tajua, miksi kukaan ensisijaisesti lukulaitetta etsivä ostaisi tätä, kun Kindle 3:n saa tilattua postikuluineen about 150 eurolla ja laitteet ovat laadultaan aivan eri planeetalta.
Kindlestä ei ole kokemusta, mutta ihan ok laitteelta iRiver Story vaikuttaa parin viikon käytön jälkeen. ePub-tuki miellyttää, sillä se tuntuu olevan paremmin tuettu eri laitteissa. Kindlen AZW toimii vain Kindlen tuotteissa.
Tuetut formaatit yllä mainittujen lisäksi: DOCX, PPTX, PPT, XLS, XLSX, HWP, DVJU, ZIP (CBZ), OGG, WMA. Ja tietysti ePub DRM ja PDF DRM (ADE).
Ainakin Akateeminen myy ePub DRM ja/tai PDF DRM muodossa kirjoja. Esimerkiksi Jarkko Sipilän uusin on vain ePub DRM formaatissa, joten Kindlellä ei tee välttämättä mitään Suomi-markkinoilla, koska se ei tue ePub-formaattia. Kannattaa tutustua markkinoihin ennen kuin ostaa laitteen kun laitteen.
Hinta iRiver Storyssa on tosiaan hieman kalliimman puoleinen 🙂 joten Kindle voittaa siinä.
Helsingin Sanomat arvioi 27.10.2010 kulttuurisivuillaan e-kirjan lukulaitteita, joita lehti muuten kutsuu (sähkökirjan) sähköisiksi lukulaitteiksi. Iriver Story saa seuraavan arvion:
+ Näppäimistö
– Kallis
– Käyttöliittymä kehno