Kirjastoistakin alkaa saada e-kirjoja. Kirjastokaista on kaikille avoin verkkopalvelu, joka tarjoilee näkökulmia kirjastoihin ja kirjastoalaan videoiden ja radio-ohjelmien muodossa. Kirjastokaistalla mielenkiintoisia kirjastolaisia, vaihtuvia kirjastoteemoja sekä lukuisia kirjastojen ystäviä ja yhteistyökumppaneita. Kirjastokaista teki erästä e-kirjaseminaaria varten katugallupin, jossa kysyttiin ohikulkijoiden mielipiteitä e-kirjoista. Lukemisen kokeilun asenteet tuntuvat olevan positiivisia. Kokemukset laitteista, niiden saatavuudesta ja käytöstä näyttävät olevan melko vähäisiä. Laitevalmistajat huomio: ihmisille pitää saada kokemuksia ja kädentuntumaa laitteisiin!
Tässä video katugallupeista:
http://www.kirjastokaista.fi/vimp.swf?playlistmode=media&mediaid=9251&webtv=false&hosturl=http%3A%2F%2Fwww.kirjastokaista.fi%2Fflashcomm.php
Lukurilla sujuu sujuvasti suuren tieto- tai viihdemäärän mukana kantaminen silloin kun sitä tarvitsee. Siksi se on hyödyllinen mm. opiskelijoille tai matkaileville himolukijoille. Myös runsaiden romaanien kuten Sodan ja rauhan lukeminen lienee lukurilla vaivattomampaa kuin paksun kirjan selailu. Selvää onkin, että lukurit tulevat yleistymään.
Yleensä ottaen pidän kuitenkin lukulaitteiden ja sähköisen kirjan yleistymistäkin pelkästään kulutuskulttuurin yhtenä ilmentymänä, materiaalisena ahneutena. Se ei muuta lukemisen kulttuurissa mitään. Alkuinnostuksessa laitteita ostetaan, mutta lukemisen määrä tuskin pysyvästi nousee.
Lisäksi minua ärsyttää, että taas on otettava kouriin yksi tekninen laite, jota pitää varjella ja suojella ja joka pitkästä akunkestostaan huolimatta on riippuvainen sähköstä. Kirja on teknisesti paljon varmempi ja anteeksiantavampi. Jopa irronneita sivuja voi helposti lukea.
Toinen seikka, mikä pännii, on se, että tämä ratkaisu tuskin on kirjaa ekologisempi.